måndag, september 19, 2011

Vårdrömmar i september



September, höstens första månad och dags att skörda jordens gåvor. Min vän Kerstin bjuder på egenskördade grönsaker till grillat och det är en fest varje gång jag får sitta i hennes egenhändigt gjorda inglasade balkong och inmundiga alla goda smaker. Kerstin har grävt upp hela sin framsida, den som vetter ut mot gatan, till en plats för ett magnifikt köksland. Trädgårdens bästa södersida där alla förbipasserande kan betrakta de fantasifulla pilkstaket som hon gjort för att om möjligt få ha mangolden ifred från rådjur och harar. I hennes förortsträdgård finns både rabatter för lyst och fruktträd, päronträdet väcker avund hos mig! Där finns ett egendesignat växthus för tomaterna och gurkorna. Kerstin är en hejare på att odla olika goda sorter. I en liten pergola byggd av armeringsjärn sitter vi och dricker gott i glasen tittar på alla fuchsior som blommar över krukornas kanter. När solen dyker ner bakom grannens tak så förflyttar sig de pärlande skratten till värmen inne på balkongen.
För inte så länge sedan var Sverige ett bondesamhälle, där de flesta arbetade med självhushållning, på gott och ont kanske. I Sverige är vi cirka 64 % som bor i villa eller i radhus med en liten plätt jord runt oss. Det är många fler än hälften av befolkningen, i princip så skulle cirka 4 miljoner människor kunna odla sina egna grönsaker bär och frukt. Många gör det redan men vi kan bli många fler. Att odla sina grönsaker, frukt och bär är ett gammalt sätt att leva, som börjar få renässans och nu bland den yngre befolkningen. Människor har idag fullt upp med att arbeta och konsumera. Att odla i trädgården och ordna lite nyttigheter är något vi flesta prioriterar bort, ser det som arbete och inte fritid då man rekreerar sig och skapar något åt sig själv. Du kanske inte vinner så mycket i rena pengar på att ha liten skala av självhushållning, men du vinner desto mer ur ett miljöperspektiv och får ökad livskvalité, gratis motion och du vet vad du äter och godare finns inte!
Så här i början på hösten börjar vi som arbetar i trädgården att tänka på våren. Vårens lökar skall ner i jorden, nästa säsongs växtsortiment skall ses över och det funderas över hur vi skall förbättra trädgården inför nästa år. Vårdrömmarna tecknas ner i form av små skisser på randat papper blandat med ord och pilar. Vi samlar på funderingar, önskemål och trädgårdsströmmar som vi kan uppleva varje dag från våra besökare, i tidskrifter, i böcker och på mässor. Vi vill slå ett stort slag för nyttoträdgården, en köksträdgård i liten eller stor skala, spelar ingen roll. Det enkla skall råda. Trädgården skall leva och vi i den, ett enkelt utekök med grill och sköna begagnade möbler, återbruk, sparsmakat men gemytligt. Kompost och stora rabatter med perenner och blomsterlök som avlöser varandra i blomning, underbara ställen för bin och fjärilar som pollinerar våra frukter och bär och tillhåll för andra nyttodjur som håller reda på alla oönskade insekter i en vild ordning. Vi lever en grön livsstil helt och enkelt!
Har du också vårdrömmar? Då kan du redan under hösten så vissa grönsaker. Det är ett gammalt men bortglömt sätt för att få tidig skörd. Under oktober eller så sent som möjligt, men innan tjälen trängt ner i jorden, kan du så morot, palsternacka, persilja, svartrot, rättika, rädisa och spenat. Skörden blir tidigare och större. Du kan även så ringblomma, dill och sallat. Tänk på att ta bort allt ogräs innan sådd, eftersom du inte kan bearbeta jorden på våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar