söndag, januari 23, 2011

Potatis & Tomater & lite smått & gott


Årets sättpotatis är beställd. Vi har två nyheter, dels 'Swift' som är en av de tidigaste, och dels 'Leoni' en tidig sort som har en mycket god smak. Det finns 10 olika sorter att välja emellan, eftersom de vi hade förra året visade sig falla kunderna i smaken har vi samma sortiment. Skall bli mycket intressant och höra hur odlingsåret 2010 varit! Och som vanligt kan du köpa en (1) potatis till hur många du vill!




Lycopersicum
Frön till årets tomatplantor ligger i sina fina påsar och väntar på att få komma ner i jord.
I år är det ekologiska frön och uppdrivning som gäller. Vi har beställt hem lite olika sorter som alla är värda att odla. Du hittar påde körsbärstomater som 'Black Sweet Cherry' och 'Tiny Tim' som är omåttligt populär. 'Black Sweet Cherry' kommer från Ryssland som fransmännen fullkomligt älskar. Busktomater som 'Taxi', 'Marmande' och 'Ida Gold'. 'Taxi' är en av tidigaste sorterna i sin klass. De citrongula frukterna smakar syrligt gott, ger vacker och riklig skörd. Frilandstomaterna 'Dansk Export' och 'Nyagous' skall också finnas i växthuset om allt går som planterat:).


'Ida Gold' med lite kraftigare skal men en utsökt mild och söt smak. Vackert orange färgad, orange tomater innehåller mer vitaminer och antioxidanter än röda tomater.




Zea mays var. saccharata
Vi skall också ha några majsplantor som denna sockermajsen 'Double Standard' som gror bra i sval jord och klarar lite sämre majsväder. Kolvarna har lite olika längd, men genomsnittet är 17 cm. De är ibland tvåfärgade som på bilden, ibland kan det bli en helt gul kolv. Skall vara en spröd och mycket god majs. Kanske något att pröva?


Solanum melongena
Auberginen 'Black Beauty' är en av världens mest odlade äggplanta. Du får en buskig planta som är cirka 65-75 cm hög och bär cirka 4-6 mörkviolett äggformade frukter. Den har en god smak och bättre hållbarhet än genomsnittet. Vi kommer att driva upp en mindre antal ekologiska plantor, först till kvarn...

Cucurbita pepo
I år tänkte vi driva upp några squashplantor. Zucchini heter den i Italien och i Frankrike Courgette. De vi valt är 'Dark Fog' som du ser på bilden och den gula 'Golden Zucchini'. 'Dark Fog' är från Italien. Den kan skördas som en ung mindre planta eller som större för ugnsbakning.

'Golden Zucchini' är en av de få normalt pollinerade gula sorter som finns kvar och en av de äldsta. Guldgul färg och köttet är fast och smakrikt.



Cucumis sativus

Ingen sommar utan gurka?! Sorterna i år är salladsgurkan 'Diva' (bilden) slät och tunnskalig, krispig söt och helt bitterfri. Sorten är parthenocarp, alltså en honplanta som ger plantor utan befruktning. Fröna är dock inte ekologiska. Slanggurkan 'Tanja' har ett saftig kött och bitterfri. Odlas i växthus, uterum eller en varm och skyddad plats i din trädgård.


I några års tid så har vi provat på kinesisk gräslök nu så provar vi sibirisk gräslök - Allium nutans. Den har ännu inget officiellt svenskt namn utan kallas så länge för sibirisk gräslök. Den är i smaken en blandning mellan vanlig och kinesisk gräslök. De skruvade platta stråna är saftiga goda med mild svag nötaktig vitlöksmak. Flipp eller Flopp? Det återstår att se.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar