I år skulle min farmor och farfar haft 100 års kalas. Farfar kom till Sverige och Trelleborg 1929 ifrån Gammalsvenskby i Ukraina. Han hamnade så småningom med sina bröder på Gotland. Farmor såg honom på en dans eller bazar som de kallade det för på den tiden. Hon föll pladask för denna spännande och mycket snygga unge mannen.
Så här såg det ut när svenskbyborna åkte hem med flodbåt på floden Djnepr.
Min farmor tyckte inte så mycket om storstad och flärd. När hon var besök på fastlandet längtade hon mest hem hela tiden. Kanske var hon orolig för sitt grönsaksland eller så kände hon sig bara obekväm, vad vet jag.
Det jag vet är att mitt intresse och känsla för det som växer grundlades i min barndom tack vare farmor och farfars hem. När jag var en liten tös så firade min familj semester hos dem på Gotland. Mina minnen ifrån den tiden är bara ett härligt blommande och ätande av körsbär. Solen sken och östersjön var fortfarande salt och ren att bada i. I deras trädgård kunde vi barn mumsa goda körsbär, krusbär, vinbär, rabarber... Farmor hade en matkällare som hon fyllde med en massa sylt och saft, ärter och bönor, potatis och rovor. Kanterna runt fruktträden var intill perfekt skurna i gräsmattan. Stenkyrkeäpplen, Bläseäpplen och Greve Moltke päronträd växte i trädgården. Kunde inte bli bättre sommarmiljö för en förortsunge som jag!
Farmor var alltid igång, med trädgården, med bak, med matlagning. Ryska rätter som varenyky som är fyllda knyten gjorda av kokt eller friterad deg liknande ravioli, det fylls med kött, potatis, kål och ibland svamp, serveras med smör eller gräddfil. Surkål och Borschtsoppa. Det var ytterst sällan som hon satt still, skulle vara till eftermiddagsfikat i såna fall...
Här är en mindre aptitlig bild på rätten Varenyky med surkål...
Hej,
SvaraRaderaRoligt att du också är svenskbyättling, precis som jag! Har du sett boken om livet i Gammalsvenskby på 1910- och 20-talet? "Banditer i byn" heter den och är skriven av Sigfrid Hoas, som växte upp i byn.
Boken illustreras med ett 60-tal fotografier från byn, och många av personerna på fotona är namngivna. Din farfar finns kanske med på bild?
Mer info om boken och hur man beställer den finns på www.alvinaforlag.se
Förlagets namn, Alvina, och loggan är för övrigt en hyllning till alla svenskbykvinnor.
mvh
Kristina Hoas
Hej Kristina! Vad roligt att du kommenterar. Farfars far hette Christian Hernberg. Nej jag har inte sett boken, jag håller på att skriva om farmor och måste också få reda på mer om farfars barndom så tack för tipset det måste jag kolla upp!
SvaraRadera