måndag, februari 22, 2010

Den årliga äppelträdsbeskärningen

Rosendal i Stockholm äppelträdens mecka.

I mars börjar äppelsäsongen. Det är nu det är dags innan saven stiger att vässa sekatören och ta fram såg och stege och bege sig ut i plaskig snömodd. Ljuset har återvänt och dagarna ter sig längre och dagsmejan gör sitt bästa för att mana naturen till vår. Träden vilar fortfarande. Redan här kan man börja längta efter de egna saftiga äpplena som skall hänga där i trädets grenar när sommarens sista dagar har passerat och höstens bleka ljus infinner sig.
Dessa fantastiska frukter är värda att älska. De är en del av vår kulturhistoria. Rent genetiskt så håller du i samma äpple som din förfader också höll i. Smaken är troligtvis lika och njutningen av det är tillfullo lika! Det finns nästan hur många äppelsorter som helst och det går att med lite möda få tag på äldre sorter.
Ett äppelträd är vackert året om. Det kräver dock din omsorg, vård och tid. Trädet är verkligen sin egen personlighet. Man måste lära känna sitt träd. Se hur det växer och anpassa klippningen därefter. Att vara medveten om vad som sker på olika åtgärder är också viktigt. Vad önskar du uppnå med din beskärning? Försök att ha hela trädet i tankarna när du skall till och beskära. Trädgårdsböckers illustrationer ger en vink om hur man går tillväga och ger vägledning i beskärningsteknik. Trädet ser inte alltid ut som i böckernas värld. Särskilt inte om trädet är äldre. Man kanske bara blev med träd när man köpte sitt drömhus. I trädgården står två fantastiska gamla äppelträd som ingen tycks ha brytt sig om på ett tag. Vad gör man?
Man får använda sitt sunda förnuft och tidigare erfarenheter. Om tidigare erfarenheter saknas så finns det bra böcker om beskärning och om äppelträd. I butiken får vi ofta frågan från kunder om det är någon som kan beskära deras fruktträd. Hos gemene man finns en rädsla för att beskära sitt fruktträd. Man behöver inte vara rädd. Vårt råd är att det är bättre med beskärning än att ingen beskärning alls. Träden blir friskare och starkare. Det gäller bara att lyssna på trädet. Hjälpa det att bli så vackert och bördigt det bara kan. En beskärning utan att tanken och känslan är med, liknar mest en amputation och kan lätt ödelägga trädets naturliga skönhet.
Ta en fika och lyssna på ditt träd. Njut av den vackra vårvintern och dröm om de saftiga äpplena som komma ska.

Här är ett Signe Tillisch träd ifrån Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Så här klipper trädgårdsmästarna sina träd där



Några myter att ta livet av:
Vårvinter är alltid den bästa tiden att beskära på.
Man måste alltid skydda avsågade ytor med trädbalsam.
En bestämd mängd av trädkronan ska skäras bort varje år.
Ett stort uppvuxet fruktträd kan formas om till ett litet.
Man föryngrar genom att kapa grova grenar.


Några råd på vägen: Det viktigaste är uppbyggnadsbeskärningen. Här formas trädets framtid.
Har du ett yngre träd välj ut 3 – 4 grenar som sitter jämt fördelat runt trädet. Låt den mittersta grenen i trädet bilda stam för nästa grenvåning. Då skapar du ett kronträd. Det finns många sätt att forma ett fruktträd, men jag tycker nog att ett träd skall se ut som ett träd och inte en palm!
Ta bort de grenar som växer inåt i trädkronan, inte för att du måste, men meningen är att alla grenar skall ha möjlighet att växa så att solen når frukten. Korta in grenarna ca 2/3 delar till närmast utåtriktade öga/gren, då blir de starka och kan hålla mycket frukt, och trädet håller sin storlek inom rimliga gränser. Det är viktigt att glesa ut närliggande grenar från varandra. Ta bort den gren som är svagast och har spetsigast vinkel. Balans skall finnas mellan det generativa och vegetativa. Tar du bort för mycket bladmassa kommer trädet svara med vattenskott istället för frukt. Om du sätter sågen i en gren så bör du veta vad skall leda till. Allt för ofta ser man stympade grenar sk ”rockhängare”, varför? Passade den inte där eller slog vederbörande i huvudet? Så om du tar bort större grenar gör det då strax utanför grenkragen så att trädets eget läkande funktioner kan fungera och att det inte blir en inkörsport för sjukdomar. För ett äldre träd (10 år och uppåt) som har vuxit vilt i några år bör du nog kontakta en yrkesman/kvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar