söndag, december 05, 2010

Det lackar mot jul

Lagom till första advent slog första klockan på amaryllisen 'Elvas' ut. Och idag slog den andra ut! Tajmat eller hur? Amaryllis är favoriten bland julblommor och då särskilt 'Elvas'.



Amaryllis 'Elvas'

På altanen står prydnadgräset Calamagrostis 'Overdam' kvar i sommarlådorna. Fortfarande i givakt, trots all snö som fallit. Mina ögon njuter av att se gräsets långa rör och särskilt när den bleka vintersolen slänger sina långa strålar på den.

Calamagrostis 'Overdam'

Förra helgen gick jag och några vänner till familjen pilgrimsgång ute vid Tyresö slott. Genom snö och kyla stretade vi på i "Frälsarkransen". Varje stolpe har tänkvärda ord att reflektera eller meditera över och en text med historia om parken och marken som vi går på.

Rosa 'Maidens Blush' klängande i bågar i en lång pergolagång måste ha varit en fantastisk syn.
Rosen tillhör alba-gruppen och är en riktigt gammal ros som har odlats sedan 1629, namnet betyder "jungfrurodnad" på grund av rosens kyska ljusrosa färg. Fransmännen lär kalla den för 'Cuisse de Nymphe' som betyder "jungfrulår". I min favoritrosbok utav Franziska Kröll läser jag detta: "... en mycket stark och fin doft med både friskhet, frukt och bär och en viss blommighet: citron- och apelsinpastiller, persika , äpplen, päron, vinbär, fläderblom och jasmin, dessutom färska örtkryddor...". Det gäller att ha en känslig näsa för det goda här i livet. Undrar om Bengt Fritiofsson kan slå detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar