lördag, april 24, 2010

Rosorna har kommit!

Årets första rosor har kommit i veckan som var. Innan jag går in på några nyheter för i år så måste jag bara slå ett stort slag för alba-rosen 'Blanche de Belgique'. Den fyllda gräddvita blomman doftar, för att citera Franziska Kröll: "en mycket fin, stark och väl sammansatt doft med citron, lime, äpple och lite aromatisk pepparrot och bittermandel" och inte nog med det, här det kommer mer, "en fin liten blommighet från syrén, liljekonvalj och vanilj". Mhm... Varför köper ni inte denna ros? Jag har haft den i trädgården varje sommar, men ack, den blir kvar på bord som töms på alla dessa rabattrosor som blommar kontinuerligt. Denna skönhet blommar från slutet av juni till slutet av juli och det är ju då alla utomhusmiddagar går av stapeln. Plantera den vid uteplatsen, något att längta efter liksom vi längtar efter de där varma sommarkvällarna vid grillen. Längtan är underskattad.


En annan alba-ros är 'Celestial' från 1810 då den introducerades av en fransk rosförädlare vid namn Dupont, (Dupont e Dupont), en buskros i kallrosa färg. Blommar som tidigare ros från slutet av juni till slutet juli. Underbar fin doft. Ställ den i lite lagom drag/blåst så håller den sig friskare för den kan som sin förre vän, drabbas av rosrost.
Då går vi över till några nyheter för i år, 'Rosanna' som är en ny klätterros/buskros introducerades i Tyskland 2002 och i Sverige 2006. 'Rosanna' blir ca 2 meter hög och ca 1 m bred. Vacker ovanlig laxrosa färg med mycket fint formade stora blommor. Blommar rikligt med korta uppehåll från slutet av juni till långt in på hösten. Doften är lätt. Bra för murar, väggar, plank. Frisk ros!

En annan ny klätterros/buskros som introducerades 2003 i Tyskland och 2006 i Sverige. Namnet syftar förmodligen på kompositören Mozart. Amadeus betyder "kärlek till Gud".
'Amadeus' blir ca 2 m hög och 1,8 m bred, något mindre som buskros. Har ett glänsande mörkgrönt bladverk, blodröda sammetslika blommor i klasar. Blommar rikligt från slutet av juni till sen höst men några korta uppehåll. Har en god lätt doft. Fin vid väggar, plank, staket. Frisk ros!

Engelska rosor är gudomliga! 'Mary Rose' är en austinros som introducerades 1983. Den är uppkallad efter den engelske kungen Henrik VIII:s örlogsfartyg som förliste utanför Isle of Whight 1545. 'Mary Rose' blir ca 1,2 m hög och lika bred. Kompakt växtsätt med mellangrönt bladverk. Mörkrosa i knoppstadiet och i full blom är den skålformad kallrosa. Blommar omkring midsommar och sedan långt in på hösten. Fin doft av myrra, honung, mandel och bittermandel (björnklister), enligt Franziska Kröll.


Här har vi en vit form av ovanstående, 'Winchester Cathedral'. Denna ros introducerades 1988 och är en mutation av ovanstående ros. Den är uppkallad efter den vackra domkyrkan i Winchester. 'Winchester Cathedral' blir ca 1,2 hög och lika bred. Tät buske med mellangrönt bladverk. Knopparna är anstruckna av rosaröda streck, blommorna är tätt fyllda bländvita. Blommar i omgångar från midsommar tills frosten kommer. Stark doft. Planteras i grupp om flera.





'Winchester Cathedral'
Källa: Rosor för förnuft och känsla av Franziska Kröll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar