onsdag, mars 03, 2010

Förkultivering

Nu är det dags för första sådden av vissa grönsaker. De som bör förkultiveras är auberginer, chilipeppar, gurkor, kålväxter, meloner, paprikor, pumpor, purjolök, selleri, spuash och tomater.
De växter som vi valt att förkultivera med start i vecka 10 är tomaterna, gurkorna och sockermajsen.
De gurkor som vi valt i år är bland annat druvgurkan 'Partner' med ca 12 cm långa frukter och är alltså utmärkta för inläggning. Växtkraften skall vara mycket stor och den skall ge bra skörd även vid lägre sommartemperaturer och det kan ju behövas i vårt land...
'Partner'
En annan sort som vi provar på i år är en med kinesiskt ursprung 'Suyo Long' ca 40 cm långa frukter som har djupa åsar. Skall vara perfekt för sallader och råkost. Ser lite rolig ut, dekorativ.
'Suyo Long'
'Marketmore 76' är ännu en gurka som tål sämre väderlek. En amerikanare med halvlånga, välformade, mörkgröna frukter.
'Marketmore76'
Sockermajsen är en 'Sweet Nugget' som är en supersöt sockermajs. Skall vara odlingsäker i vårt klimat och mycket tidig till skörd.

Gurk- & Majs bilder från Impecta.
Förkultivering görs för att grönsakerna skall hinna mogna under säsongen. Grotemperatur bör inte understiga 15 grader C. Så fort de har grott så behöver de ett extra tillskott av ljus. Ljuset är viktigare än värmen som kan göra att småplantorna blir för mjuka och svaga. I värme trivs också gråmögel. Svalare omgivning gör cellväggarna tjockare. Plantan blir kortare, kraftigare och mer sjukdomsresistent. Temperaturen bör vara jämn. Majs och gurka skolas inte om utan man sår direkt i plantjord i en 10-12 cm kruka med 2 frön i varje. Den svagaste plantan tas bort.



1 kommentar:

  1. MMMM där blev jag inspirerad att även få gurkfröna i jorden. Ha en fin fin dag/Gela

    SvaraRadera