lördag, mars 27, 2010

Den goda jorden

Kopojkarna

Allt börjar med jorden. Utan jorden och vattnet har vi ingen chans att överleva. En känd byggmarknadskedja säljer 5 säckar för 85 kronor och du får 250 liter torv som fraktats cirka 150 mil och där åtgången av diesel är cirka 600 liter för en långtradare. För att kompensera koldioxidutsläppen för en transport måste du plantera cirka 7 träd, de blir till att plantera många träd… Känns inte riktigt försvarbart eller hur och vet du vad påsen innehåller? Man får oftast det man betalar för, så är det. I höstas bevistade vi branschens stora inköpsmässa. Ett av de stora företagen i trädgårdsbranschen hade en stor monter, där vi sögs in och blev fullkomligt översköljda med information om alla ”fantastiska” varor som vi bara måste ha?
»Ni ökar försäljningen med snygga förpackningar, det ska ni veta att inplastade konsumentförpackningar säljer mer än lösvikt, och alla bekämpningsmedel är inte farligare än alla de teflonpannor ni använder dagligen.« ?Vi stod och gapade som ett gäng fågelungar. Vi försökte komma med våra argument om hållbar miljö men han var som en teflonpanna själv, det rann bara av. Hans måtto var att tjäna stora pengar och det skulle vi också göra. Han var fullständigt övertygad om att alla konsumenter vill ha det här. Men vi lät oss inte övertygas. Vi måste på bästa sätt leva mer hållbart och se förbi konsumtionsspiralen. Vi lånar pengar till konsumtion och i längden utarmar vi vår jord.

När vi skulle välja jordleverantör till vår trädgård så hade vi många funderingar runt vad för sorts produkt vi ville sälja till våra blivande kunder och vi hade högt ställda krav. Det skulle vara så nära jord som man kan komma och innehålla rena naturliga ingredienser, transportvägen fick inte vara för lång, gärna närproducerat och helst av allt ville vi ha kravmärkta produkter. De som låg närmast vår trädgård och hade kravmärkt jord var en jordleverantör norr om Stockholm. Mitt första telefonsamtal med företaget glömmer jag inte i första taget. Jag hade haft kontakt med andra innan som låtit tveksamt ifrågasättande om storleken på trädgården och snackat på om försäljningsvolymer, med mera, med andra ord inte speciellt tillmötesgående. Men det här samtalet blev annorlunda. En glad, positiv och nyfiken man som sa:
»Javisst, du kan få sälja vår jord.«
Jag blev nästan lite överrumplad av att det inte tycktes finnas några hinder. Mannen jag pratade med frågade inte efter påtänkta försäljningssiffror eller hur stor trädgården var. Det var väl bara roligt att jag ville sälja deras produkter.

Alf och Magnus Nobel är två lantbrukarbröder på Rölunda gård i Bålsta, fjärde generationen från Ludvig Nobel som var bror till Alfred Nobel. En regnig höst 1971 ledde dem in på detta sidospår till jordbruket, att packa gödsel i säckar till andra odlare. Vi brukar säga att säsongen börjar med Alf. I januari, februari varje år träffar vi Alf över en lunch eller en fika, pratar om säsongen som var, om här och nu, och om det som komma skall. Historier berättas från resor och ifrån livet. Vi utbyter idéer och Alf antecknar, öppen för nya idéer som han är, gör att man som kund känner sig delaktig, vilket också har resulterat i en ny produkt som vi efterfrågat!

När man ringer till Alf så är han ytterst sällan på kontoret, nej antingen sitter han i traktorn på något fält och plöjer, eller som nu i vinter plogar snö. I höstas önskade vi få ett recept på lökjord och när vi ringde så var Alf och Magnus i full gång med att fösa in korna från sommarbetet. Lite senare låg det ett papper i faxen med hälsningar från kopojkarna! Det finns något genuint och prestigelöst över dessa två herrar med tanke på att deras företag Rölunda produkter nästan omsätter 100 mkr/år. Just nu önskar vi ha deras nya fina trädgårdsapotek, ja då kommer Alf själv ut med det. Jag vet inte om det är så, men jag tror inte att det så många jordföretag där korna och hönsen producerar produkten som hamnar i säcken. Helheten är tilltalande, inga konstiga tillsatser, inga långa transporter, produkter från folk som arbetar med djur och jord. Det senaste i deras miljöarbete är en komposttrumma som de stolt är först med i Sverige. Den omvandlar stallgödsel och grönsaksavfall till en ren och bakteriefri kompost. Ljuv musik för en växtälskare! Som sagt allt startar med en god jord, inget krångel, inget dåligt samvete, utan ren jord i påsen! Eller det mest miljövänliga är väl ändå att du själv gör din kompost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar