tisdag, januari 05, 2010

Dalaröpromenad


Snön ligger vit och det flyger snö i luften trots att solen bryter igenom. Miljontals frusna kristaller som vinden virvlar omkring. Bilen har vi parkerat på torget och vi går med raska steg i snömodden ner på huvudgatan. Ornöfärjan har just anlänt och det blir lite trafik. Vi böjer av vid Tullhuset och tar oss ner mot våffelfiket vid vandrarhemmet. Snön knarrar under fötterna och på håll hör vi ändernas hånande skratt. Vi skrattar till och andedräkten ryker ur våra munnar. De hade varnat på löpsedeln om polarvinden och den biter verkligen i kinderna. Maken säger att jag fått äppelkinder och då känner jag mig ovanligt frisk och lycklig!


Vi befinner oss på vårt favoritställe så här under nyår. Inte ett nyår utan en promenad genom Dalarö. Så här års är allt avskalat vackert nu när färgskalan är dämpad. Inget stör blicken som naket klart kan se alla fantastiska trähus och verandor med spröjsade fönster, torn med spejläge och så gott som alla hus har ett fint trästaket i olika utföranden, inget tryckimpregnerat här inte, nej fina smala sågade målade staketpinnar. Växterna i trädgårdarna sover och magnolians knoppar är inbäddade i sina pälsmössor.



Det är nu som strukturerna i en trädgård syns och det som fångar min uppmärk- samhet är när jag hamnar framför en trädgård där någon har tänkt på trädgårdens stommar. De utgör en otrolig skillnad i vinterträdgården. Klippta barrväxter, som de där två klippta idegranarna som markerar entrén så elegant. En storvuxen form- klippt buxbomshäck bryter gräsmattans dominans och plötsligt händer det något inne i trädgården. Man kan säga att trädgården får en ryggrad. Rhododendronbuskage håller samman en dunge av mindre träd med vackra stammar. Murgrönor klättrar på husets nordsida och mjukar upp husfasadens skarpa hörn. Nakna fnasiga ljust bruna grenar på en klätterhortensia full med sovande knoppar, ger en förtröstan inför det som komma skall. Även vissa arter av gräs står länge med stadigt ax bland annat tåtlarna står givakt i den stränga kylan och bryr sig inte ett dugg om att den har halvmeter snö runt fötterna. Det är också nu som man kan iaktta sin egen trädgård varje dag och se vad som brister. Ganska snart blir det uppenbart var stommarna bör ligga för att strukturen skall infinna sig. Det kan vara så enkelt att en befintlig ligusterhäck som kanske behöver förlängas något, så att det skapar en lugn helhet. Ett sätt att skapa en fin vinterscen kan vara att blanda klippta former tillsammans med naturliga former vilket ger kontrast och liv till trädgården.



Här är några förslag på fina vinterväxter som både bildar stommar och vackert grenverk: Idegran – Taxus baccata, Järnek – Ilex x meservae, Lagerhägg – Prunus laurocerasus, Formklippta Buxbom – Buxus sempervirens, Rhododendron, Formklippt vintergrön liguster – Ligustrum vulgare var. italicum 'Atrovirens', Videkornell – Cornus sericea ’Farba’ E, Gullkornell – Cornus stolonifera ’Flaviramea’, Ormhassel – Corylus avellana ’Contorta’, m fl.











































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar