lördag, april 17, 2010

Smaker från italien

Bild från Gourmetgarage, och visar agretti för försäljning på torget

Idag smakade vi på de första späda skotten av den italienska grönsaken agretti. Dessa såddes utav vår trädgårdsmästarstudent Lucia, passande eller vad (?) i mars. De har dock långt kvar att gå, de skall bli 15-18 cm och det tar sina ca 50 dagar. Påminner i utseendet om gräslök fast den är plattare.
Agretti , Roscano , Salsola Soda, kärt barn har många namn…
Men det som menas är ändå en och samma fantastiska grönsak, hyllad av stjärnkockar och osynlig i våra grönsaksdiskar.
Man äter den färsk efter skörd för den har inte så lång hållbarhet. Smaken påminner om salt hav och smakar fantastiskt till fisk och skaldjur. Du kan även steka agretti lätt i olivolja med vitlök och servera den som en sidorätt, om du vill ha en kolhydratfri pastarätt så används agretti istället för spagetti. Den kokas precis som spagetti. Den engelska tv-kocken Jamie Oliver hade den i ett av sina matprogram och engelsmännen blev galna efter agretti, men den fanns inte att tillgå. De skrev insändare till tidningarna om att det var höjden att visa rätter där ingredienserna inte fanns i grönsaksdisken. Men vi har den… så engelsmännen får besöka Norrby Trädgård, welcome, welcome!

Bild från Gourmetgarage.

"Fixar-Lasses" morbror flyttade på 60-talet till Italien för att öppna en stegfabrik. Han bosatte sig på ett berg lite avsides från byn. Knallet av ljudet från vildsvinsskrämmor rullade över dalen dag som natt. När vi var där så fick vi dagligen utav hans italienska fru Anna, ett fat med röda solvarma och gudomligt goda tomater. De var i så konstiga former, spruckna och dana, men aromen... Alora, belissimo!
Nu har vi hittat dessa fantastiska tomater och sått dem till dig så att du själv kan uppleva dessa aromatiska tomater, de blir klara i maj för försäljning. Håll dem kort med vatten, de skall liksom plågas för att få en god arom. Sprickorna beror på temperaturskillnaderna. Så har du dem i växthus i juli-augusti så öppna alla dörrar och fönster för undvika sprickor. Det gör ju i och för sig ingenting...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar